top of page

Čomu sa vyhnuť na pracovnom pohovore?

Už sa ti stalo, že si odchádzal/a z pohovoru spokojný/á a s dobrým pocitom, ale firma si ťa nakoniec aj tak nevybrala? Možno len natrafili na vhodnejšieho uchádzača alebo je možné, že si sa dopustil/a jednej z častých chýb bez toho, aby si si to ani uvedomil/a.





Pracovný pohovor je kľúčovou súčasťou procesu získavania práce. Správna príprava a správna prezentácia môže mať rozhodujúci vplyv na to, či budeme vybraní na pozíciu, o ktorú sa uchádzame.


Najväčšie "red flags"


Pred tým, ako na pohovore niečo povieme o sebe alebo pred tým, ako niečo dáme do svojho životopisu, musíme byť pripravení k tomu povedať viac. Najväčšou stopkou na pohovore je zistenie, že uchádzač o sebe uvádza nepravdivé alebo prehnané informácie.


Na pohovor je potrebné sa vždy aspoň trochu pripraviť, oboznámiť sa s pracovnou pozíciou, s firmou a podobne. Nehovoríme, že je potrebné sa úplne vyhnúť improvizácii, nemôžeme predsa predvídať každú otázku, ale základné informácie by sme ovládať mali. Zamestnávateľ musí vidieť, že máme motiváciu pozíciu dostať, že nás zaujíma aj samotná firma, že vieme do čoho ideme. Keď človek ani poriadne nevie, čo je náplňou pozície a do akej to spoločnosti ide, tak to hneď svedčí o jeho nepripravenosti a nezodpovednosti a takého zamestnanca nechce nikto.


Varovným signálom môže byť aj prehnané sebavedomie. V rozumnej miere to môže byť dokonca dobrá vec, ale je dôležité poznať hranice. Naopak, ani nízke sebavedomie nie je dobrým znamením. Prejavujeme tieto vlastnosti či už rečou tela, naším správaním alebo tým, čo povieme. V obidvoch prípadoch to u zamestnávateľa vyvolá pochyby, pri nadmerne sebavedomom človeku o tom, či je naozaj tak dobrý a či nebude kaziť morálku na pracovisku, pri človeku s nízkym sebavedomím o tom, či jeho komunikačné schopnosti budú dostačujúce na pracovnú pozíciu. Vždy musíme mať na myslí, že najväčšie slovo tu nemáme my a prejavovať rešpekt a zároveň rešpekt mať aj voči sebe.


Akým frázam sa radšej vyhnúť


"Neviem" ako odpoveď – Je každému jasné, že nemôžeme poznať odpoveď na každú otázku, ale "neviem" asi nie je najvhodnejšou reakciou. Namiesto toho by bolo vhodnejšie požiadať o upresnenie otázky alebo vysvetliť, prečo na daný moment nedokážeme sformulovať odpoveď.


"Mám to napísané v životopise" – Väčšinou si zamestnávateľ pred pohovorom už aspoň stručne pozrel náš životopis alebo má informácie od personalistu. Ak sa pýta na niečo z nášho životopisu, tak ho asi zaujímajú skôr nejaké podrobnosti alebo informácie navyše, prípadne si chce overiť, že sme uviedli pravdivé informácie.


"Som tu, pretože potrebujem prácu." - Táto fráza môže pôsobiť zúfalo a môže naznačovať, že sme ochotní prijať akúkoľvek prácu, čo môže byť pre zamestnávateľa varovným signálom. Zároveň to pôsobí ako keby nám vôbec nezáležalo na tejto pracovnej pozícií, len chceme získať peniaze a benefity.


"Nemám žiadne otázky." – Môže to naznačovať nedostatok záujmu o prácu alebo nedostatok informácií o pozícii a spoločnosti. Pred tým, ako pôjdeme na pracovný pohovor, je dobre mať pripravených aspoň zopár otázok na zamestnávateľa.


Čo si obliecť na pracovný pohovor?


Oblečenie hrá dôležitú rolu pri tvorbe prvého dojmu. Asi si každý uvedomuje, že dať si tepláky, krátku sukňu alebo šortky je viac ako nevhodné. Ale ani hocijaké oblečenie "na von" nemusí zapôsobiť dobre. Je lepšie sa vyhnúť extrémne výrazným alebo vyzývavým kúskom, nadmernému množstvu šperkov a namiesto toho zvoliť klasický a elegantný štýl, ktorý bude v súlade s pracovnou pozíciou, na ktorú sa uchádzame.


Prečo nekritizovať predchádzajúce zamestnanie?


Kritizovanie predchádzajúcej práce, nadriadených alebo kolegov môže byť veľmi nevhodné. Niekto si môže pomyslieť, že tým to zahrá na ego zamestnávateľa poukazujúc, že jeho firma je lepšia, ale tak to úplne nefunguje. Keď sa tak vyjadrujeme o predchádzajúcich zamestnaniach, tak ako môže mať zamestnávateľ istotu, že podobne reči nebudú aj o jeho firme? Je vždy lepšie sa zamerať na pozitívne aspekty, napríklad, čo nám predchádzajúce zamestnania dali, čo sme sa tam naučili, v čom sa zlepšili, aké skúsenosti si odniesli a podobne.

22 views0 comments
bottom of page