top of page

Mýty a pravdy o personálnych agentúrach

Personálne agentúry sú skvelým pomocníkom pre každého zamestnávateľa pri náborových procesoch. Komunikujú ako s potenciálnymi záujemcami o rozličné práce, tak aj s zamestnávateľmi, ktorí potrebujú obsadiť konkrétne pracovné pozície.


Nie každý však má prehľad o tom, ako služby personálnych agentúr fungujú, a tak sa tvorí pomerne veľa mýtov a falošných predstáv. Poďme si spoločne prejsť niektoré takéto mýty a povedať si, ako to je v skutočnosti.


Aké sú mýty a ako sa líšia od reality? Ak sa chcete dozvedieť viac o tom, ako skutočne fungujú personálne agentúry a koľko stoja ich služby, máme pre vás podrobný popis tu.


Mýtus č. 1.: Personálna agentúra iba preposiela životopisy


Veľa ľudí si myslí, že personálna agentúra je iba prostredníkom na zbieranie a preposielanie životopisov klientom. Má toho však na starosti oveľa viac. Personálna agentúra sa stará o celý recruitment proces, od prvotnej komunikácie až po podpis zmluvy. Po komunikácií s klientom vytvorí pracovnú ponuku, ktorú následne inzeruje na vhodných platformách. Má svoju internú databázu uchádzačov, na základe ktorej oslovuje kandidátov.


Životopisy nielen zbiera, ale aj triedi, vyberá tie najlepšie a až tie ďalej posiela klientovi. Má na starosti celu komunikáciu, klient si už iba vyberá z tých najvhodnejších uchádzačov na osobnom pohovore.


Mýtus č. 2.: Hľadanie si zamestnancov cez personálnu agentúru ma bude stáť veľa peňazí navyše bez zaručeného výsledku


Jedným z dôvodov, prečo sa niektorí stránia personálnych agentúr je názor, že náborové služby sú iba zbytočne vyhodené peniaze za niečo, čo vie zamestnávateľ zvládnuť sám. Tento mýtus však musíme zbúrať. Aj napriek tomu, že áno, potenciálne to vie zvládnuť, bude to oveľa zložitejšie, zaberie mu to veľa vzácneho času a zväčša nemá na to potrebné odborné znalosti a skúsenosti.


Hľadanie si zamestnancov cez agentúru nielen prináša mnohé výhody a zabezpečuje pohodlie, ale aj zaručuje výsledky a kým sa nepreukážu, tak si personalista nevyžaduje odmenu. Tá sa obecne odvíja od náborového procesu, ale najčastejšie sa stretneme s princípom success fee alebo mesačnou odmenou s garanciou istého počtu pohovorov.


My v UBBE chceme, aby ste mali v našich poplatkoch prehľad. Všetky naše služby a s nimi súvisiace poplatky nájdete tu.


Mýtus č. 3: Menším súkromným personálnym agentúram by sa nemalo dôverovať


Ak sa vyhýbate menším súkromným personálnym agentúram, tak prichádzate o veľa, hlavne ak hľadáte zamestnancov na pozície, ktoré vyžadujú určitú špecializáciu. Áno, veľké korporácie môžu pôsobiť na prvý pohľad pôsobiť spoľahlivejšie, ale oproti ním ponúkajú menšie agentúry množstvo výhod.


Väčšinou nemajú veľa zamestnancov a vyberajú si do tímu naozaj kvalifikovaných špecialistov na recruitment a zároveň ich hlavnou výhodou je osobný prístup ku klientom. Vedia oveľa viac vyjsť v ústrety, vytvárať individuálne riešenia na mieru alebo sa dohodnúť na osobnom stretnutí.


Mýtus č. 4.: Je rýchlejšie si nájsť prácu / zamestnancov sám, než prenechávať proces personálnej agentúre


Niekedy sa zdá, že zapojiť do procesu tretiu stranu by vám zobralo čas a energiu navyše, ale nie je tomu tak. Personálne agentúry majú zdroje a skúsenosti na to, aby vám pomohli nájsť prácu alebo zamestnancov rýchlejšie. Nielen že za vás vybavia všetky zdĺhavé aspekty náborového procesu, ale urobia to oveľa efektívnejšie, než keby to riešite sami. Majú skúsenosti na to, aby vybrali najvhodnejších kandidátov na pracovné pozície a zdroje na to, aby vedeli koho majú oslovovať.


Väčšinou personálne agentúry disponujú vlastnými databázami potenciálnych klientov a môžu vám pomôcť vybrať najvhodnejšie možnosti pre vaše potreby oveľa rýchlejšie, než keby máte náhodne oslovovať ľudí. Tiež zabezpečujú všetky potrebné dokumenty a administratívu, čo môže byť pre vás oveľa menej stresujúce než keby to máte robiť sami.


Mýtus č. 5.: Personálne agentúry zamestnávajú ľudí len na krátke obdobia alebo na dočasné práce


Ľudia si často mýlia personálne agentúry s tými pracovnými. Je pravda, že pracovné agentúry často ponúkajú dočasné práce alebo brigády, personálne agentúry však naopak vo veľkej väčšine prípadov hľadajú zamestnancov na trvalé pracovné pomery alebo dlhodobejšie spolupráce.


Trvalý pracovný pomer alebo celkovo dlhodobé zamestnania sa personálnym agentúram vyplatia viac, pretože fungujú na princípe odmeny za úspešný podpis zmluvy. Výška odmeny je väčšinou násobok mesačného hrubého platu zamestnanca. Zamestnávateľom sa to vyplatí tiež, pretože personálna agentúra poskytuje od momentu podpisu zmluvy určitú garanciu za nového zamestnanca.


Mýtus č. 6.: Poslaním svojho životopisu agentúre nič nezískam, aj tak sa naňho zabudne


Personalisti si denno-denne prechádzajú veľké množstvo životopisov, neznamená to však, že sa dôkladne nevenujú každému z nich. Aj keď teraz nevidíte vhodné pre vás zamestnanie alebo ste neboli vybraní na pohovore, aj tak sa vám oplatí poslať CV. Agentúra si podľa životopisov pamätá jednotlivých uchádzačov a tvorí rozsiahlu databázu potenciálnych zamestnancov.


Vzhľadom na svoju kvalifikovanosť v oblasti recruitmentu, personalisti vedia, čo si všímať a čo hľadať pri prezeraní životopisov. Keď sa neskôr objaví pracovná ponuka, v ktorej by ste vynikli práve vy, tak vás znovu oslovia.


Mýtus č. 7.: Personálna agentúra mi síce nájde zamestnanie, ale zoberie si potom percento z môjho platu


Finančné ohodnotenie služieb personálnej agentúry sa odvíja od druhu pracovného náboru, prípadne iných kritérií a vôbec by sa to nemalo odrážať na mzdovom ohodnotení zamestnanca. Všetko hradí zamestnávateľ, pretože on je ten, kto si služby objednáva.


V prípade špecializovaného pracovného náboru odmena pre personalistu síce predstavuje násobok hrubej mzdy, ale to sa počíta zvlášť od zamestnaneckej výplaty a úspešnému uchádzačovi o zamestnanie sa z platu nestrháva nič. Všetky klientske služby týkajúce sa pomoci pri hľadaní si práce by nemali byť spoplatňované.

313 views0 comments
bottom of page