top of page
Writer's pictureElizabeth Karphukhina

Ako upgradovať kariéru (nielen) počas sviatkov

Začína obdobie dovoleniek a sviatkov, to však vôbec nemusí znamenať, že všetko zahodíme a necháme hľadanie si práce na ďalší rok. Naopak, je to príležitosť získať náskok pred ostatnými a vkročiť do nového roka dokonale pripravený.


Sviatky sú obdobím oddychu a pokoja, ale nechávajú nám priestor aj na rast a rozvoj, a to sa týka ako uchádzačov o zamestnanie, tak aj samotných zamestnancov. My sme si pre vás pripravili niekoľko kreatívnych spôsobov, akými môžete využiť svoj voľný čas a zároveň sa posunúť o level vyššie v kariérnom rebríčku.


Dozviete sa:

· Aké sú možnosti rozvoja z domu

· Ako to skĺbiť s každodenným životom

· Ako nestratiť motiváciu





Aké sú možnosti rozvoja z domu?


Absolvovať online kurz či školenie


V prvom rade začnime s investovaním do svojho vzdelania. Na internete vieme nájsť veľké množstvo kurzov či školení z rozličných oblastí a odvetví. Niektoré sú platené, ale veľké množstvo je prístupné úplne zadarmo. V každom prípade je to investícia, ktorá sa vyplatí – nielenže nám to prinesie nové vedomosti a zručnosti, ale zároveň je to niečo, čo vieme poznamenať v našom životopise. Niektoré kurzy poskytujú aj možnosť certifikácie, čím sa vieme odlíšiť od konkurencie a mať dôkaz o našich schopnostiach a vedomostiach. Príkladom vzdelávacích platforiem je napríklad aj Skillmea, Udemy, LinkedIn Learning, Coursera či Skillshare.


Objaviť nové užitočné technológie


V dnešnej dobe je dostupné nespočetné množstvo nových technológií a s každým dňom pribúdajú ďalšie a ďalšie. Pre bežného človeka môže byť počas pracovných týždňov náročné držať krok s novinkami na trhu a práve sviatky vedia byť príležitosťou na dobehnutie zmeškaného. Technologické pomôcky a riešenia vieme nájsť pre rozličné oblasti od time alebo project manažmentu po grafické alebo iné špecializované programy. Takto nielenže rozšírime svoje vedomosti, ale aj potenciálne objavíme nástroje, ktoré nám vedia uľahčiť prácu v budúcnosti.

Vedeli ste napríklad, že existujú virtuálni asistenti na plánovanie poháňané umelou inteligenciou (Click Up, Reclaim, Motion, Clockwise)? Alebo, že sú dostupné aplikácie, ktoré vám pomôžu usporiadať váš zaplnený emailový inbox (Right Inbox, Streak for Gmail, EmailAnalytics)?


Vybudovať alebo aktualizovať svoje portfólio


Portfólio je našou online vizitkou. Môže to byť náš profil na LinkedIn, naša webová stránka alebo iný profil na profesionálnej sieti. Ak žiaden nemáme, teraz je najvyšší čas si ho vybudovať. Naše odporúčania k vytvoreniu profesionálneho LinkedIn profilu sme zhrnuli v osobitnom článku.

Ak už máme nejaký z profilov, tak sa nám oplatí vyhradiť si čas, kedy skontrolujeme, či sú všetky údaje v portfóliu aktuálne, doplníme naše aktuálne skills, nové projekty či certifikáty. Chceme, aby nás portfólio dobre reprezentovalo a reflektovalo náš profesijný progres, preto sa oplatí zamyslieť aj nad plánom do budúcnosti, aby naša aktivita neklesala a náš obsah ostával aktuálnym aj naďalej .


Objaviť nové knihy, články, podcasty a videa


Internet je plný užitočných zdrojov informácií, stačí len vyhľadať to, čo nás zaujíma. Čo tak si napríklad pri dobrej káve neprečítať zaujímavú knihu alebo článok od profesionálov v odvetví, pred spaním si pustiť video nabité informáciami alebo popri prechádzke vypočuť podcast od odborníkov.


Rozhodiť siete a nazbierať užitočné kontakty


Voľný čas sa dá využiť aj na budovanie a udržiavanie profesionálnych vzťahov. Rozhovor s kolegami, známymi a novými ľuďmi v odvetví môže priniesť nové perspektívy a príležitosti. Či už sa zúčastníme virtuálnych podujatí, zapojíme sa do diskusií na sociálnych sieťach alebo oslovíme ľudí s otázkami či ponukou spolupráce, všetko toto nám vie priniesť nielen nové kontakty, ale aj zlepšiť naše soft skills a komunikačné zručnosti.


Vytvoriť plán nasledujúcich kariérnych krokov


Niekto si zapisuje predsavzatia do nasledujúceho roka, tak prečo si nezapísať aj tie kariérne? Oveľa lepšie sa nám bude postupovať v práci alebo v jej hľadaní, keď budeme mať presne stanovené jednotlivé kroky a ciele. Zároveň aj zamestnávateľ určite ocení niekoho, kto vie presne, čo chce, a ide si za tým.


Ako to skĺbiť s každodenným životom?


Áno, možností je veľa, ale aj tak je pre mnohých najťažšie začať. A hlavne počas sviatkov. V čase pohody sa nikomu nechce znovu otvárať notebook a robiť niečo týkajúce sa práce. Práve preto je prvým krokom k úspechu zmena uhla pohľadu na vec. Ak to prestaneme vnímať ako niečo čo musíme spraviť, ale začneme to brať skôr ako niečo, čo by sme chceli skúsiť alebo čo nás zaujíma, tak sa zvýši aj naša chuť do sebarozvoja.


Samozrejme, preháňať to netreba a tráviť celé dní pred obrazovkou tiež. Základ je správne usporiadanie dňa a nenápadné zakomponovanie rozvojových činností do bežnej rutiny. Môžeme si napríklad každé ráno vyhradiť jednu alebo dve hodinky, ktoré strávime nad svojimi profesijnými cieľmi (napríklad pri rannej káve), poobede si prejsť novinky a socializovať sa na LinkedIne a podobne.


Ako nestratiť motiváciu


Samozrejme nechceme, aby to dopadlo ako pri väčšine predsavzatí. Na to, aby naša cesta za kariérnym úspechom neostala nedokončenou, musíme vymyslieť systém, ktorý nás bude motivovať v rozvoji pokračovať.


Napríklad si môžeme dopredu vytvoriť zoznam toho, čo chceme stihnúť a vymyslieť si odmenu za jeho splnenie. Takto sa budeme tešiť na odmenu a nebude nám toľko prekážať, že musíme na niečom pracovať. Alebo dokonca vieme zapojiť aj kreatívnu stránku a vymyslieť si "adventný kalendár" kariérnych krokov. Dnes si vypočujem podcast, zajtra si spravím prieskum technológií v nejakej oblasti a podobne.



21 views0 comments

Comments


bottom of page