top of page
Writer's pictureElizabeth Karphukhina

Ako sa nezblázniť pri práci v lete?

Leto je tu a so slnečnými dňami prichádzajú nové pracovné možnosti, ale aj výzvy. Mnoho študentov a ľudí hľadajúcich prácu využíva letné mesiace na získanie skúseností, rozšírenie životopisu, alebo jednoducho na zarobenie extra peňazí. Ale oplatí sa to vlastne? Ako funguje dovolenka a kedy máme na ňu nárok? A ako si správne rozložiť čas a nezblázniť sa pritom? Poďme sa na to pozrieť bližšie.





Prečo sa oplatí si hľadať prácu alebo brigádu v lete?


Práca alebo brigáda v lete môže priniesť množstvo výhod. Ponúka možnosť získať skúsenosti v novom odvetví, rozvíjať zručnosti, budovať profesionálnu sieť alebo zarobiť extra peniaze.


Pre študentov je to obzvlášť zaujímavou príležitosťou, keďže počas roka nemajú toľko možností na zaplnenie svojho životopisu. Zároveň, práca alebo brigáda môže byť zábavný a produktívny spôsob, ako stráviť letné mesiace.


Na druhú stranu, môže to obmedziť voľný čas na relax a dovolenku. Človek môže ľahšie stratiť motiváciu a vyhorieť. Rozhodnutie teda závisí na naši prioritizácii medzi kariérou a voľným časom a na tom, čo dokážeme tieto dve veci efektívne manažovať.


Ako to funguje s dovolenkami?


Pracovné podmienky, týkajúce sa voľných dní a dovoleniek, je dôležité preskúmať ešte pred podpisom zmluvy.


Obecne nárok na dovolenku má každý zamestnanec, ktorý odpracoval aspoň 60 dní za kalendárny rok. Minimálne trvanie dovolenky je 4 týždne, ale ak spĺňate určité podmienky, tak sa to môže ešte navýšiť. Ak človek dovrší 33 rokov alebo sa trvale stará o dieťa, má nárok na 5 týždňov dovolenky. Pre štátnych zamestnancov sú tieto výmery vždy o týždeň dlhšie. Zároveň, riaditelia škôl, školských výchovno-vzdelávacích zariadení, špeciálnych výchovných zariadená a ich zástupcovia, učitelia, pedagogickí asistenti, majstri odbornej výchovy a vychovávatelia majú dovolenku najmenej 8 týždňov, ktorú môžu čerpať podľa osobitného predpisu


Pri niektorých druhoch práce môžete dohodnúť flexibilný pracovný čas alebo neplatené voľno, ak chcete naplánovať dlhšiu dovolenku. Podmienky sa môžu líšiť aj na základe druhu zmluvu alebo zamestnaneckého pomeru.


Ako si správne rozložiť čas na aktivity


Jednou z najväčších výziev pri práci v lete je správne rozloženie času. Je dôležité nájsť rovnováhu medzi prácou, relaxom a ostatnými letnými aktivitami. Plánovanie a organizácia sú kľúčové, aby sme predišli problémom ako je vyhorenie alebo horší výkon v práci.


S riešením tohto problému môže pomôcť týždenný plán, ktorý by presne definoval, kedy je čas a veci týkajúce sa práce a iných povinností a kedy je čas na relax a užívanie si letných dní a tepla. Ideálny pomer by bol 50 na 50, to však vo väčšine prípadom nie je možné, preto sa odporúča aspoň tretinu času nechávať na aktivity, ktoré sa netýkajú práce.


Kľúčové zmeny, ktoré sa hodí si zaviesť


Keď pracujeme v lete, je dobré zaviesť niekoľko zmien, ktoré vám pomôžu zvládnuť prácu a voľný čas efektívnejšie.


Pracovné prostredie je kľúčové. Samozrejme, nie vždy to vieme ovládať a niekedy musíme ostať celý čas zavretí v kancelárskej budove, ale ak je možné, tak veľké zázraky môže urobiť práve to, že si nájdeme prostredie, v ktorom sa budeme cítiť pohodlne a zrelaxovane. Zmenu môže urobiť množstvo svetla, okna alebo príroda v okolí. Ak máme možnosť homeoffice, tak v lete je najvyšší čas to využiť. Niekedy to takto môžeme spojiť dokonca s cestovaním a vybrať sa na vlastný nomádsky zážitok.


Veľký vplyv na náš postoj k práci v lete má aj naše celkové zdravie a duševná pohoda. Pravidelný pohyb, strava bohatá na živiny a dostatok spánku sú nevyhnutné pre efektívne fungovanie. Teplé a pekné počasie nás láka von do prírody a musíme využiť všetky možnosti. Čo tak sa prejsť do práce alebo vyvetrať bicykel namiesto mestskej dopravy? A samozrejme, nesmieme zabudnúť na pitný režim.


12 views0 comments

Comments


bottom of page