top of page

Ako napísať životopis, ktorý zaujme

Updated: Aug 31, 2022

Nie ste si istí ako vytvoriť životopis, čo všetko má obsahovať, či máte pridať fotku a podobne? Prečítajte si náš návod.


Prvým krokom ku získaniu práce vašich snov je zaslanie životopisu. Nie je to len obyčajný papier s informáciami. Je to forma vašej sebareprezentácie, odzrkadľuje vás ako osobnosť, vaše vedomosti a skúsenosti. Zamestnávateľ vás predsa zatiaľ vôbec nepozná a CV je prvá vec, ktorá urobí dojem.


Čo by teda mal obsahovať skvelý životopis?


Osobné údaje a kontakt


Nezabudnite pridať základné informácie o sebe a zanechať na seba kontakt. Mali by byť umiestnené hneď na začiatku životopisu, tam, kde si ich personalista alebo zamestnávateľ hneď všimnú. Sú to údaje, ktoré sú jedinečné pre vás a na základe ktorých sa s vami následne môžu spojiť. Samozrejme, je potrebné uvádzať iba základné a relevantné informácie, ktoré by ste spomenuli, kebyže sa zamestnávateľovi predstavujete osobne. Súkromné informácie ako je rodinný stav, národnosť alebo náboženská príslušnosť sú v tomto prípade nadbytočné.


Zanechajte na seba telefónne číslo a emailový kontakt. Je dôležité skontrolovať, že tieto údaje sú naozaj aktuálne a uvedene správne. Dbajte na to, aby aj kontakt na vás pôsobil profesionálne. Ak ste svoju emailovú adresu vytvárali v trinástich a jej názov obsahuje napríklad prezývku, tak si radšej vytvorte novú, dedikovanú. Najlepšie pôsobí adresa v tvare meno a priezvisko a dajte pozor aj na to, aby emailová doména bola obecná a nie vášho predošlého zamestnávateľa.


Vzdelanie a vedomosti


Každý zamestnávateľ sa poteší skúsenému a vzdelanému zamestnancovi. Nestačí iba názov vzdelávacej inštitúcie, snažte sa uviesť aj informácie ako je názov oboru, ktorý ste študovali, získaný titul a rok ukončenia. Niekedy sa hodí uviesť aj názov diplomovej práce, ak súvisí s pracovnou pozíciou a výstup z nej vám pridáva na skúsenostiach.


Okrem dosiahnutého školského vzdelania sa nebojte uviesť aj kurzy, semináre, súťaže alebo iné aktivity, do ktorých ste sa zapojili, a ktoré mali vzdelávaciu hodnotu a súvisia s pracovnou pozíciou, o ktorú sa uchádzate. Práve takéto skúseností vám pomôžu vyniknúť spomedzi ostatných uchádzačov.


Všetko uvádzajte chronologicky od aktuálnych údajov až späť do minulostí.


Pracovné skúsenosti


Uveďte svoje pracovné skúseností spolu s krátkymi popismi náplní prác. Čím viac, tým lepšie? Nie vždy. Dbajte na to, aby išlo o relevantné informácie pre konkrétne zamestnanie. Keď sa hlásite na biznis pozíciu vo firme, nemusíte uvádzať, že ste v pätnástich pracovali v bufete na kúpalisku. Tu platí, že niekedy je menej viac. Príliš veľa informácií môže človeka ľahko rozptýliť, a preto sa sústreďte iba na tie najdôležitejšie.


Okrem názvu pracovnej pozície a firmy, ktorá vás zamestnávala, napíšte aj rok vášho nástupu a odchodu. Navyše nezabudnite pracovnú náplň každej uvedenej pozície opísať niekoľkými vetami. Nemusí to byť detailný opis, skôr ide o to, aby každý, kto sa pozrie na váš životopis, pochopil čomu ste sa venovali. Snažte sa nepoužívať veľa odborných skratiek, ale píšte skôr obecne, aby tomu porozumel aj laik.


Cela pracovná história by mala byť uvedená chronologicky, od najaktuálnejšej až po zamestnania v minulosti.



Pár slov o sebe


Napíšte krátky odsek o sebe, čo vás v práci baví, čo od nej očakávate a pod. Táto informácia pomôže vytvoriť obraz o vás ako osobe a upútať pozornosť. Vyzdvihnite svoje kladné stránky a vlastnosti, ktoré najlepšie popisujú vašu osobnosť. Môžete spomenúť aj svoje záujmy a hobby, ak sa im venujete dlhodobo a vypovedajú o vašom talente alebo odhodlaní.


Uveďte aj svoje odborné znalosti a vedomosti, ktoré sa týkajú pracovnej pozície. Ohodnoťte, ako ovládate špecifické poznatky a zručnosti, ako je napríklad úroveň jazyka (A1/A2/B1/B2/C1/C2), úroveň skúsenosti s nejakým konkrétnym počítačovým programom alebo iným nástrojom (základy/pokročilý/expert) alebo vodičský preukaz. Musíte však počítať s tým, že personalista alebo zamestnávateľ si môžu tieto informácie chcieť otestovať, preto uvádzajte svoje vedomosti iba na takej úrovni, na ktorú sa naozaj cítite.


Veľkým plusom určite bude aj uvedenie referencií. Buď to môžu byť recenzie od predošlých zamestnávateľov alebo odkaz na konkrétny produkt, napríklad webovú stránku alebo blog, ktorý ste vytvorili.



Fotografia


Rozmýšľate, či dať do CV svoju fotku? Rozhodne áno! Treba si však dať pozor na to, aby pôsobila reálne – nechcete prekvapiť na pohovore tým, že vás nespoznajú. Fotka by mala pôsobiť profesionálne, nepoužívajte selfie z kúpeľne ani fotky z party a rozhodne si dajte dole slnečné okuliare.

Najvhodnejšou je fotka s neutrálnym pozadím, kde je zreteľne vidieť tvár, bez žiadnych vedľajších predmetov a efektov.



 

Nebojte sa CV aj graficky upraviť, aby vyzeralo pekne a zaujímavo. Môžete použiť nejaký predpripravený vzor alebo dať voľnú ruku svojej kreativite. Netreba však zabúdať na to, že stále ide o dokument, ktorý musí vyzerať profesionálne. Snažte sa, aby celé CV bolo stručné a výstižné.


Životopis ukladajte a posielajte vždy vo formáte PDF, aby ho nemohol niekto cudzí jednoducho upraviť.

Pomohli vám naše tipy? Pokiaľ chceš, pošli nám svoje CV a my ti poradíme, čo by sa prípadne dalo upraviť alebo pridať, aby zapôsobilo ešte lepšie.


14 views0 comments
bottom of page